A látás folyamata

a-szem-anatomiaja A fény a természet egyik legfontosabb, legtitokzatosabb jelensége. Sokáig rejtély volt a tudósok számára a keletkezése, éppúgy, mint a szemünk és agyunk által történő érzékelése.
Közismert tény, hogy a minket körülvevő látványvilág alapja, elengedhetetlen része, és mindennapi életünkben is rendkívül fontos szerepet tölt be. Fény nélkül, legyen az természetes vagy mesterséges, semmi sem látható. Azért látjuk a tárgyakat, mert a róluk visszaverődő fény eljut a szemünkbe.
De milyen utat is jár végig a fény a szemünkbe jutva? A fény először a szaruhártyán hatol át, amely a szem legnagyobb törőerejű közege (~42,00 D). Teljesen átlátszó, mely a benne lévő rostok rendezettségének köszönhető. Ezután a fény eléri az elülső csarnokot, amelyben a szem nyomását szabályozó csarnokvíz kering. Ezután az irisben lévő pupillán át a fény a hátsó csarnokba jut, ahonnan a szemlencsén keresztül kerül az üvegtestbe, majd a retinára. A retinában található receptorok alakítják a beérkező fényingert idegi ingerületté, s ez a szemidegen keresztül jut az agyba. Az agyban megy végbe az így odaérkező jelek feldolgozása, s a folyamat végeredménye a tudatosult kép.