Polarizáció

polarizacio
A polarizált napszemüvegeket arra tervezték, hogy csökkentsék a tükröző
felületek – mint például a víz, hó vagy üveg – szemet bántó ragyogását. Nagyszerűen használhatóak sportolás, hajózás, horgászás vagy egyéb napon végzett tevékenységek esetén a még tisztább látáshoz, kivédve a szemet károsító és látást rontó hatásokat.

 

Ugyan drágábbak a hagyományos napszemüvegeknél, a vásárlók nagy része mégis a polarizált lencséket részesíti előnyben, mivel szelektíven blokkolják a ragyogást, ellentétben a hagyományos, teljes fényspektrumot blokkoló lencséknél, melyek néhány esetben akár veszélyesek is lehetnek.

 

De mit is jelent a polarizáció?

 

A fénynek sok érdekes tulajdonsága van, különösen a visszaverődése különböző
felületekről. E jelenség polarizáció néven ismert.

 

Normál esetben a fényforrás hullámokat generál, melyek minden irányba terjednek. Amikor a fény egy olyan felületről verődik vissza, mint például az üveg, a fénysugarak polarizálódnak, mely azt jelenti, hogy egymáshoz képest párhuzamosan, azonos szögben haladnak tovább a tükröző felületről – általában vízszintes irányban.

 

A függőleges irányba polarizáló lencsék képesek lecsökkenteni ezen fénysugarak ragyogás hatását, úgy, hogy az optikai képet torzítatlanul továbbengedik.

 

A függőleges polarizáltságnak köszönhetően a polarizált napszemüvegek használata ideális ragyogó napfénynél, a szögtől függően.

 

A polarizált napszemüvegekkel kikísérletezhető, mely sugarakat nem szűrik ki. Bizonyos szögekből a polarizált lencse kiszűri a ragyogás egy részét,
vagy akár a teljes ragyogást, kényelmes, szembántalmaktól mentes használatot biztosítva.
Sajnos a polarizált lencsék már nem annyira hatékonyak, ha a nap túlságosan alacsonyan jár a horizonton, mivel ilyenkor a beérkező fény dőlésszöge is változik vízszintes irányba.

 

A polarizált napszemüvegek akkor használhatók ki legjobban, ha elsődleges szempont a tiszta látás és a bántó ragyogás kiszűrése. A ragyogás megnehezíti a látást, mivel a fénysugarak sértik a szemet és homályos látást eredményeznek. A hagyományos napszemüvegek blokkolják valamelyest a ragyogást, de szintén blokkolják a látómező bizonyos részleteit, mely akár veszélyes is lehet viselőjére.

 

A polarizált napszemüvegeket kinti használatra tervezték, kezdve a világos, kevésbé polarizáló árnyalattól a sötét, erősen polarizáló árnyalatokig. Néhány változat a színárnyalatokban is különbözhet, függően a használat helyétől (pl. hómező).