A presbyop /öregszeműség, olvasó szemüveg/ szem

presbyop-szem-kepalkotasa

 

A presbyop szem esetében a távolból érkező párhuzamos fénysugarak a szem alkalmazkodásmentes /szemlencse/ törőközegein áthaladva úgy törnek meg, hogy azok a retina megfelelő pontja mögött vagy előtt, vagy a megfelelő helyen alakulnak képponttá. Ez esetben vagy plusz vagy mínuszdioptria kell állandó hordásra, esetleg nem is kell szemüveg távolra! Ugyanis az olvasó szemüveg nem a távoli, párhuzamos fénysugarak korrekciójához szükséges.
A gond az olvasó távolságban /30-45cm/ lévő tárgyakról széttartóan a szemünkbe jutó fénysugarakkal van. Ezek ugyanis a retina mögött alkotnak képpontot. Ezt alkalmazkodással le tudjuk küzdeni egy darabig, de sajnos a szemlencse egyre veszít a rugalmasságából, így nem tudja már a megfelelő törőerőt biztosítani. presbyop-szem-korrekcioja
Átlagosan 40 éves kor után tapasztalható ez a jelenség, amikor „összefolynak a sorok olvasásnál” vagy „túl rövid a karom”. Ilyen esetben be kell segíteni a rugalmasságát veszítő szemlencsénknek és olvasó plusz dioptriát kell viselnünk. Nem haragudhatunk meg a szemlencsénkre, hogy már nem olyan rugalmas, hisz mi is könnyebben futottunk fel a negyedik emeletre 10 évvel korábban.
A széttartó fénysugarak az olvasólencsén és a szemünk törőközegein áthaladva már ismét a megfelelő helyre érkeznek a retinán. Ezt aztán az agy már éles képként tudja értelmezni.
Fontos azonban tudni, hogy az olvasó lencse dioptriája csak egy bizonyos távolságra jó. Gondoljuk végig: a különböző távolságokról érkező fénysugarak különböző mértékben széttartóak, tehát különböző mértékű törőerő szükséges ahhoz, hogy a retinán fókuszálódjanak. Amíg még rugalmas a szemlencsénk, addig ezt a problémát megoldotta szemünk a domborúságának változtatásával. 40 éves kor felett azonban már egyre kevésbé képes erre, így ezt nekünk kell szemüveg segítségével megoldanunk.
Íme, egy egyszerű próba: Tartsa maga elé mindkét kezét úgy, hogy a bal keze nyújtva van a jobbat pedig hajlítsa be! Mutassa fel a hüvelykujját mindkét kezén! Most nézzen a jobb keze hüvelykujjára, és figyelje meg a másik kéz hüvelykujját! Majd nézzen a távolabbi ujjára és figyelje meg a közelit! Élesen látja?! Mindig azt az ujját látta élesen, amelyikre nézett, a másikat pedig homályosnak. A kettő ujj közötti távolságot a szemlencséje alkalmazkodásával tudta leküzdeni – amennyiben még nincs szüksége olvasó szemüvegre, ha nem ment, szeretettel várjuk optikánkba! J
Ennél a gyakorlatnál elég kicsi a távolság-különbség, mégis már gondot okozott volna, ha nem tudna alkalmazkodni a szemlencséje. Ezért kell tehát különböző távolságokra különböző dioptria. Ez az oka annak, hogy nem lehet az olvasó távolságra /~35cm/ beállított szemüveggel monitort /~70cm/ vagy tévét /~2-3m/ nézni!
Akkor mi a megoldás?
A választ a többfókuszú szemüveglencsék menüpontban találja.